részecskeszűrő kiiktatás veszélyei

RÉSZECSKESZŰRŐ ÉS KATALIZÁTOR LOPÁS


Ne keresse tovább a következő Valentin-napi ajándékot, egy DPF vagy egy katalizátor is jól jön. Ha a kedvesed nem szimpatikus ezzel a gesztussal, az azért van, mert nem ismeri egy ilyen ajándék értékét. Valójában ezek az érmék nemesfémekből készülnek, amelyek ritkábbak és sokkal drágábbak, mint az arany. Ami ritka, az drága, az áhított. A katalizátorok és a részecskeszűrők ellopása egyre nő Európában és az Egyesült Államokban. Mely autómodellek érintettek? Kinek van haszna a bűncselekményből? számba vesszük ezt a jelenséget, amely sajnos nem csak más embereknél fordul elő.

Az ilyen őrület okai

A katalizátorok és a DPF ródiumot, palládiumot és platinát tartalmaznak. Az autóipar egyre nagyobb mértékben használja fel ezeket a nemesfémeket, amelyek különösen ellenállnak az oxidációnak, savnak és korróziónak. Tulajdonságaik olyanok, hogy nincs alternatíva a pótlásukra. Ez a három anyag fantasztikus páratlan tulajdonságokkal rendelkezik abban, hogy kiszűri a finom részecskéket a kipufogógázokból.

A ródium körülbelül hétszer többet ér, mint az arany. Az autóiparban, de vegyszerekben és ékszerekben is használják, 85%-a Dél-Afrikából származik. Valós nyomás nehezedik az ágazatra, mivel folyamatosan növekszik a kereslet, elsősorban a betétes katalizátorok iránt. A környezetvédelmi előírások egyre szigorúbbak, és még a feltörekvő országok is megkövetelik ezt. Ez a megnövekedett kereslet táptalaja a szervezett lopásoknak.

A palládium eközben Oroszországból, Dél-Afrikából és Kanadából érkezik. Az aranyat is felülmúlja, és főleg katalizátorok gyártására használják. A palládium a legfontosabb fém a világon.

A platina a három nemesfém közül a legismertebb. Dél-Afrika a világ vezető bányásza.

De kinek van haszna a bűncselekményből?

Egy gramm platina 10.000-, a palládium 24.000-, a ródium pedig 160.000 forintba kerül, így ez a legdrágább fém a világon. Tekintve, hogy egy alkatrészben akár nyolc gramm fém is van, nem kell sok ahhoz, hogy a gátlástalan, de ijesztően jól szervezett étvágyat felkeltse.

Az európai hatóságok rendszeresen találkoznak kelet-európai országok bűnözői hálózataival. Bandákat alkotnak, és nagyon célzottan szerveznek rajtaütéseket. Az ellopott alkatrészt ezután a feltörekvő országoknak adják el, amelyekre nagy a kereslet.

Katalizátor- és részecskeszűrő lopás

Ha lenne csodarecept, nem tartanánk magunkban. Csak a rendfenntartó erők által rendszeresen adott alapvető tanácsokat tudjuk felidézni:
 • Tárolja autóját zárt garázsban, amennyire csak lehetséges;
 • Úgy helyezze el járművét, hogy a lehető legnagyobb mértékben akadályozza a tolvajok manőverét, például falhoz támasztva;
 • Ne hagyja az autót sötét helyen, ahol kevés a fény;
 • A biztosítónál is egyeztessen, hogy a katalizátor ellopása is benne van-e a csomagban, így szerencsétlenség esetén megspórolja a költséges javításokat.


 • A legkiemelkedőbb modellek

  Maga az autómodell nem számít, a fontos, hogy az alkatrész könnyen hozzáférhető legyen. A terepjárók és kisteherautók ezért a tolvajok örömét jelentik a magas hasmagasság miatt. A hibrid járművek is nagyon keresettek, amint azt a Prius tulajdonosai keserűen megfigyelték. A hibridek több nemesfémet tartalmaznak, mint más katalizátorok, és kevésbé terhelik őket, ezért kevésbé károsodnak.

  Amikor CCTV-felvételeket nézünk a tolvajokról munka közben, megdöbbentő, milyen egyszerű a művelet, mindössze egy kis fémfűrészre van szükség. A katalizátor vagy a részecskeszűrő egyik oldaláról a másikra fűrészelése gyakran kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe. A csövek a jármű alatt maradnak, így az óvatlanokat sem zavarja a felesleges fémhulladék.

  Az autólopás mellett a katalizátorok és a részecskeszűrő ellopása olyan csapás, amely Európa egyetlen régióját sem kíméli, és folyamatosan növekszik. Az autógyártók átfogó és nagy horderejű válaszának hiányában Önnek kell kiválasztania azt a módszert, amely szerinte a leghatékonyabb a jármű védelmében.

  Kapcsolat

  TerraClean Magyarország Kft.
  Cím: 2120 Dunakeszi, Pallag u. 13.
  Telefon: +36 20 450 9998
  E-mail: info@terraclean.hu
  Nyitva tartás: H-P 9-18
  Facebook Terra twitter
  Címkék

  RÉSZECSKESZŰRŐ TISZTÍTÁS EGR SZELEP TISZTÍTÁS RÉSZECSKESZŰRŐ LOPÁS