részecskeszűrő felépítése DPF

RÉSZECSKESZŰRŐ FELÉPÍTÉSE


A részecskeszűrő (DPF) olyan komponens a gépkocsiban, amely fontos szerepet játszik a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentésében. A modern járművek motorjai különféle módon égetik az üzemanyagokat, ami számos káros anyag kibocsátását eredményezi. Ezek között a részecskeszennyezések, mint a szén-dioxid, a nitrogén-oxidok és a szálló por, különösen nagy aggodalomra adnak okot, mivel negatív hatással vannak a levegőminőségre, ami az emberi szervezetre is káros.

A részecskeszűrő az egyik legfontosabb eszköz a alkatrész károsanyag-kibocsátásának csökkentésében. Feladata, hogy megszűrje a kipufogógázokból származó szilárd részecskéket, mielőtt azok a környezetbe jutnának. A részecskeszűrő szerkezete precíz mérnöki megoldásokat igényel annak érdekében, hogy hatékonyan megszűrje a káros anyagokat anélkül, hogy a motor teljesítménye ne csökkenjen.

A részecskeszűrő általában egy kerámiából, vagy fémötvözetből készült, függőleges henger alakú alkatrész. A kipufogógázok a motorból kilépve áthaladnak a részecskeszűrőn, ahol a szűrőszövet finom pórusai megszűrik a káros részecskéket, melyeket ezután magában tart. A szűrési folyamat során a szilárd részecskék a szűrőanyag felületén maradnak, miközben a tiszta gázok továbbhaladnak a rendszeren keresztül.

Részecskeszűrő regenerálódás

A hatékony működés érdekében a részecskeszűrő időnként regenerálódik. Ez azt jelenti, hogy a felgyülemlett részecskék automatikusan eltávolítódnak a szűrőből, hogy visszaállítsa annak eredeti szűrési képességét. A regeneráció két fő típusa van: aktív és passzív. Az aktív regeneráció során a jármű elektronikája szabályozza a kipufogógázok hőmérsékletét és összetételét, hogy elégesse a részecskéket. A passzív regeneráció során a magasabb hőmérsékletű kipufogógázok természetesen elégetik a részecskéket a szűrőben.

Időszakos részecskeszűrő tisztítás

A részecskeszűrő működése idővel romolhat, mivel a felgyülemlett részecskék eltömíthetik a szűrő pórusait. Ez azzal jár, hogy a motor teljesítménye csökkenhet, és növekedhet a károsanyag-kibocsátás. Ennek elkerülése érdekében rendszeres részecskeszűrő tisztításra van szükség.

Az autóipar folyamatos fejlődésével a részecskeszűrők technológiája is fejlődik. A gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan hatékony és egyben környezetbarát részecskeszűrőket fejlesszenek ki, amelyek minimalizálják a károsanyag-kibocsátást, továbbá optimalizálják a járművek teljesítményét.

Kapcsolat

TerraClean Group Hungary Kft.
Cím: 2131 Göd, Pesti út 9.
Telefon: +36 20 450 9998
E-mail: info@terraclean.hu
Nyitva tartás: H-P 9-18
Facebook Terra twitter
Címkék

RÉSZECSKESZŰRŐ TISZTÍTÁS EGR SZELEP TISZTÍTÁS RÉSZECSKESZŰRŐ MEGELŐZŐ KARBANTARTÁS