részecskeszűrő tisztítás (DPF)

RÉSZECSKESZŰRŐ FELSZABADÍTÁSA


Általában 150-200 ezer kilométer után a DPF (Diesel Particulate Filter) figyelmeztető jelzése felvillanhat a műszerfalon, ami minden dízelautó tulajdonos számára ismerős lehet. A DPF egy stilizált, téglalap alakú szűrő a kipufogó rendszerben, belső apró furatokkal, amik megragadják a szennyeződéseket. Itt az ideje a DPF, vagyis a koromrészecskeszűrő tisztításának. De vajon miért fontos ez a tisztítás? Lehetséges-e otthoni tisztítás?

Mi is az a dízel részecskeszűrő?

A dízelüzemű járművekben a gázolaj elégetésekor folyamatosan keletkezik korom. A régebbi típusú gépjárműveknél ez fekete füstként látható a kipufogóból. A korom egészségre gyakorolt káros hatásai miatt, hasonlóan a cigaretta nikotinjához és kátrányához, rákkeltőként ismertek. Így a gyártókra vonatkozik az a törvényi előírás, hogy új dízeljárműveik DPF szűrővel legyenek ellátva.

részecskeszűrő felszabadítása tisztítással

A dízel gázolaj elégetésekor keletkező koromot egy hatékony DPF szűrőnek kell megfognia. Ezek a szűrők többféle kivitelben kaphatók, és minden autótípushoz optimálisan kialakítottak. Ezeket az egységeket minden gyártó eredeti felszerelésként építi be. A dízel kipufogógázait kerámiából vagy speciális fémből készült porózus, elágazó szűrőfalon vezetik át, ahol a koromszemcsék megakadnak. A DPF szűrő, amelyet általában a kipufogócsőben, a motortérben, vagy az első alvázban találunk, a kipufogógáz-áramból származó koromrészecskék több mint 95%-át szűri ki. A szűrő hatékonysága azonban idővel csökken a rendszeres magas hőfokon végzett kiégetések során keletkező hamutartalom miatt.

Hogyan tisztítódik meg magától a DPF részecskeszűrő?

A DPF két módon regenerálódhat: passzív és aktív formában. A legtöbb autómodell kombinálja ezeket a típusokat. A passzív regeneráció bizonyos körülmények között magától zajlik, például autópályán való vezetésnél. Aktív regeneráció akkor történik, amikor a vezetési profil ezt igényli. Ha az autót főként rövid utakon és alacsony sebességgel használják, az autó képtelen lehet a regenerációs folyamat elvégzésére. Fontos tehát a rendszeres, magasabb fordulaton történő autópályázás. A regenerációs folyamat során a szűrőben hamu is felhalmozódhat. Elkerülhetetlenül eljön az idő, amikor a DPF szűrő öntisztulása szükségessé válik, ezt egy figyelmeztető lámpa jelzi. Ha ezt figyelmen kívül hagyják, a motor súlyos károsodása fenyegethet.

Tisztítsa ki vagy cserélje a DPF szűrőt?

Ebben a helyzetben felmerül a kérdés: cserélni kell-e a szűrőt, vagy elegendő a tisztítás? A cserét sokan gyors megoldásnak tartják, de ez jelentős költséggel járhat. A DPF szűrő ára 500 ezer forint körül lehet, egyes modelleknél több is. A nagyobb motorral rendelkező vagy prémium autóknál a szűrő ára még magasabb lehet. A szűrő eltávolítása és professzionális tisztítása költséges lehet, de ez az alternatíva szinte új állapotba hozhatja a részecskeszűrőt.

Kapcsolat

TerraClean Group Hungary Kft.
Cím: Cím: 2131 Göd, Pesti út 9.
Telefon: +36 20 450 9998
E-mail: info@terraclean.hu
Nyitva tartás: H-P 9-18
Facebook Terra twitter
Címkék

RÉSZECSKESZŰRŐ TISZTÍTÁS EGR SZELEP TISZTÍTÁS MOTORTISZTÍTÁS